Stanowisko Zarządu Regionu Mazowsze w sprawie wydarzenia organizowanego przez Strajk Obywatelski w Warszawie w dniu 25 lutego 2017 r.

Szanowni Państwo,

W całej Polsce odbędą się protesty przeciwko niszczeniu sądów, co uważamy za słuszne i w pełni popieramy. W przygotowaniu wydarzeń biorą udział członkowie Stowarzyszenia Komitet Obrony Demokracji, jednak, co zadziwiające, organizatorem protestów nie jest KOD, a bliżej niezdefiniowany podmiot występujący pod nazwą Strajk Obywatelski. Protesty promowane są na FB oraz stronach internetowych, w tym również na ruchkod.pl pod szyldem Strajku Obywatelskiego pomimo, że faktycznie przygotowują je KOD-erzy.

Wobec niewyjaśnionych do dziś wątpliwości na temat zasad finansowania Strajku Obywatelskiego oraz formalnych zasad jego współpracy z KOD, Zarząd Regionu Mazowsze, do czasu uzyskania wyjaśnień i stosownych dokumentów od Zarządu Głównego, wstrzymuje się z oficjalnym wsparciem organizowanego przez SO wydarzenia, które ma odbyć się w Warszawie 25 lutego 2017 r.

Protest przeciwko niszczeniu sądów organizowany przez Region Mazowsze Stowarzyszenia KOD jest zaplanowany po feriach mazowieckich, na dzień 18 marca 2017 r. i właśnie nad nim pracujemy.

Zarząd Regionu Mazowsze