Oświadczenie z dnia 12.04.2018 w sprawie zmian w ustawach dotyczących władzy sądowniczej w Polsce

Oświadczenie Zarządu Regionu i Rady Regionu Mazowsze Komitetu Obrony Demokracji  w sprawie zmian w ustawach dotyczących władzy sądowniczej w Polsce

Dziś, 12 kwietnia 2018 roku, Sejm Rzeczypospolitej Polskiej przegłosował kolejne zmiany w ustawach dotyczących władzy sądowniczej w Polsce: Sądu Najwyższego, Krajowej Rady Sądownictwa, Sądów Powszechnych oraz Trybunału Konstytucyjnego.

Uchwalone dziś zmiany ustaw, jak i sam przebieg prac legislacyjnych, wskazują na to,  że dochodzi do pogłębienia demontażu trójpodziału władzy w Polsce. Wbrew zapowiedziom składanym wobec polskiego społeczeństwa i wspólnoty europejskiej, Prawo i Sprawiedliwość zwiększa rolę władzy wykonawczej w kształtowaniu władzy sądowniczej i możliwości wpływania na jej działania. Niestety, nadal aktualne jest zdanie zawarte w manifeście Piotra Szczęsnego: „Protestuję przeciwko takiej pracy w Sejmie, kiedy ustawy tworzone są w pośpiechu, bez dyskusji i odpowiednich konsultacji, często po nocach, a potem muszą być prawie od razu poprawiane.”

Wyrażamy nasz zdecydowany sprzeciw wobec prowadzonego przez posłów Prawa i Sprawiedliwości oraz organy władzy wykonawczej niszczenia trójpodziału władzy!

Wyrażamy nasz zdecydowany sprzeciw wobec dokonywania w prawie zmian pozornych, złych, nie prowadzących do przywrócenia porządku prawnego w Polsce!

Wyrażamy nasz zdecydowany sprzeciw wobec zastraszania posłanek i posłów opozycji parlamentarnej poprzez uchylanie immunitetów poselskich.

Wzywamy wszystkich obywateli do angażowania się w działania mające na celu odbudowę demokratycznego państwa prawa w Polsce.

Zarząd Regionu i Rada Regionu Mazowsze Komitetu Obrony Demokracji

Wersja Oświadczenia do pobrania w PDF